Productinformatie
Dal Makhni, de vegetarische rijke zwarte linzen curry. Een beroemd nationaal gerecht van India, van de hand van dezelfde Chefkok die Butter Chicken heeft bedacht!
Bereidingsinstructie
1. Ontdooien. Laat langzaam ontdooien door hem 12 uur van te voren in de koelkast te zetten, of gebruik de ontdooistand van de magnetron 5-10 min.
2. Verwarm vervolgens de Dal Makhni in een pan met een klein beetje roomboter langzaam en houdt 5 minuten tegen de kook aan.
3. Dien de Dal Makhni met eventuele (bij)gerechten op een mooi bord of schaal op en geniet!
Tip: Het toevoegen van verse koriander, rode ui en wat boter is altijd een goed idee. Door zelf wat verse raita (zie recept hieronder) te maken tilt u het gerecht ook weer naar een hoger niveau!
Tips voor een complete maaltijd
De Dal Makhni is vaak onderdeel van Indiase Thali's met een aantal van onderstaande gerechten:
- Tandoori brood zoals knoflook en boter Naan
- Rijstgerechten zoals Pilau Rice en Jeera Rice
- Lamsgerecht zoals Rogan Josh
- Groenten gerechten zoals Channa Masala en Aloo Gobi
- Visgerecht zoals een Fish Badami
- Kipgerechten zoals Butter Chicken, Chicken Tikka Masala of Chicken Madras
Maar ook heerlijk op uw eigen of onderstaande manier!
Kook (Basmati) rijst zoals aangegeven op de verpakking. Voor een extra smaaksensatie kan er bijvoorbeeld saffraan, komijnzaad en wat zout, etc worden toegevoegd aan het kookwater.
Maak een frisse salade met sla, ananas/mango, mais en een yoghurtdressing.
Maak verse (kheere ka) raita van yoghurt, komkommer en verse koriander in combinatie met een mix van; komijn, mosterdzaad, chilipoeder, masala kruiden en zout.
Maak het vooral zo complex als waar u zelf op dat moment aan toe bent. Eet smakelijk!
Restaurant India Palace
India Palace staat voor het echte India. Alle gerechten worden op traditionele wijze bereidt door koks uit India. Proef onze fantastische gerechten en ervaar India. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid tot reserveren op: www.indiapalace-apeldoorn.nl
Dal Makhni
De Dal Makhni is 650 gram en daarmee voldoende voor 2 personen.
Dal Makhni is ontstaan in hetzelfde restaurant (Moti Mahal) als de Butter Chicken. Ze wilden een oud traditioneel vegetarisch gerecht in een nieuw jasje stoppen en creëerden een nieuwe favoriet voor heel India. Door de combinatie van vele kruiden en specerijen die lang opstaan, zodat er een rokerige smaak ontstaat, is elke hap een smaakbommetje.
De zwarte linzen worden eerst geweekt en dan samen met wat kidneybonen traditioneel een nacht lang gekookt op een afkoelende tandoori-oven met o.a. gember en uien. Vervolgens worden ze gestoofd in een curry op basis van o.a. boter, knoflook, tomaat, huisgemaakt garam masala en kurkuma. Niet voor niets een nationale favoriet!
Wijnsuggestie
Suggestie van Grapedistrict: Parajes del Valle Monastrell ecologico: Dit is een lichte stijl rode wijn gemaakt van de monastrell druif die nog steeds zijn aardse complexiteit heeft. Mooi in combinatie met de zwarte linzen en bonen en tegelijkertijd de frisse kruiden in het gerecht. Tip: Zet de wijn een half uurtje voordat je hem gaat serveren in de koelkast. Hier te bestellen, of kijk op www.grapedistrict.nl voor nog veel meer mogelijkheden.
Maak er een borrel, feesthap of voorgerecht van!
Serveer de Dal Makhni in kleine porties met een stuk Naan en wat raita als borrelhap of voorgerecht.
Ingrediënten
Zwarte linzen, oranje linzen, kidneybonen, gember, knoflook, tomaat, boter, kookroom, garam masala kruidenmix, cashewnoten, zout.
Allergenen
Niet geschikt voor mensen met een noten en/of melk inclusief lactose allergie of intolerantie.
*Ondanks voorzorgsmaatregelen kan niet worden uitgesloten dat er kleine sporen van allergenen in het product terecht zijn gekomen.
Voedingswaarde per 100 gram
Kilojoule (KJ) | 1103,6 |
Kcal | 266,8 |
Vet | 22,7 |
Waarvan verzadigd vet | 14,2 |
Koolhydraten | 9,3 |
Waarvan suikers | 1,3 |
Eiwit | 5,0 |
Zout | 0,6 |