Sluiten
    Tom van der Wagen, oprichter van The Cool Market - Donderdag 17 Oktober 2021

    Blog: Waarom ingevroren zo goed werkt

    Waarom ingevroren zo goed werkt 

    De tijd even stilzetten, dat is eigenlijk wat je doet wanneer je een gerecht op de juiste manier invriest. En de tijd even stilzetten kan heel handig zijn, omdat je daardoor meer tijd hebt om het optimaal aan te laten sluiten bij jouw wensen. En dan ervaar je gemak! Lees hier hoe je invriezen voor je kan laten werken, of vertrouw gewoon op de chefs van The Cool Market.

     

    Wat gebeurt er tijden invriezen? 

    Al ons voedsel bestaat voor een groot of klein gedeelte uit water en het is vaak meer dan je denkt. Zo bestaat bijvoorbeeld kipfilet voor 74% uit water en komkommer voor meer dan 96%. Als voedsel vervolgens onder de 0°C komt gaan de watermoleculen die tussen de cellen zitten bevriezen en dit worden ijskristallen. Het ligt vervolgens aan de snelheid van invriezen hoe 'scherp' deze ijskristallen worden en de cellen om zich heen daardoor kunnen beschadigen. Maar er gebeurt nog veel meer! Invriezen is namelijk een conserveringstechniek, oftewel een techniek waardoor je iets langer kan bewaren. Bij een temperatuur van -18°C (de temperatuur van je vriezer) zet je de micro-organismen die o.a. je eten ook laten bederven zo goed als stil. Terwijl dit geen of weinig invloed heeft op de voedingsstoffen, vitamines en smaak. Een ideale manier dus om zonder chemische toevoegingen de houdbaarheid enorm te verlengen! Alleen niet alles wat je ooit uit de vriezer haalde was ook nog zo 'ideaal' waarschijnlijk. Lees snel door!

     

    Wanneer werkt invriezen wel en wanneer niet?

    Het begint bij de hoeveelheid water in het voedsel dat je in wilt vriezen. Hoe meer water, hoe eerder de cellen beschadigd worden door het water wat verandert in ijskristallen. Zo is het zeer lastig om een aardbei (91% water) goed in te vriezen. De kans dat de structuur naar zachte en nattig gaat is heel groot. Soms maakt dit niet uit, want als je de aardbei voor een smoothie gebruikt, is dit helemaal niet erg. De smaak en voedingsstoffen zijn er gewoon nog! En denk in positieve zin aan stoofvlees dat zelfs lekkerder kan worden in de diepvries, omdat de watermoleculen de celstructuur nog iets verder breken en zo het vlees malser maken.

    Het tweede belangrijke aspect is de snelheid waarmee iets wordt ingevroren. Als iets snel wordt ingevroren krijgen de watermoleculen geen kans om 'scherpe' ijskristallen te worden en zullen de cellen er omheen dus ook minder of zelfs bijna niet beschadigen. In professionele keukens gebruiken ze vaak shockvriezers die heel snel voedsel naar de belangrijke temperatuur van -18°C kunnen brengen, waardoor er minimale beschadiging optreed. Thuis is vooral aan te raden om voedsel wat je in wilt vriezen eerst goed af te laten koelen en zo dicht mogelijk bij de 0°C te brengen, voordat je het in de vriezer zet.

    Het laatste belangrijke aspect wat we benoemen is de hoeveelheid lucht waarmee je het invriest. Zelfs bevroren voedsel geeft water af aan de omringende lucht. Zo zie je bijvoorbeeld aan de binnenkant van een ingevroren bakje in de vriezer vaak een ijslaagje ontstaan. Het voedsel is aan het uitdrogen in de vriezer, wat ook bekend staat als 'vriesbrand' en dit kan de kwaliteit aantasten. Bij een soep wordt dit misschien weer zo opgenomen in het geheel tijdens het verwarmen, maar bij bijvoorbeeld rauw vlees wil je dit echt niet. Een gevacumeerde verpakking zonder lucht is daardoor het best om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Thuis is aan te raden daarom de speciale diepvrieszakjes te gebruiken. Met de diepvrieszakjes kan je al vrijwel alle lucht verwijderen en zal er geen lucht door de verpakking heen komen.

     

    Waar dus allemaal aan te denken bij invriezen

    Kijk wat het vochtgehalte van het voedsel is en bedenk waar je het voor gaat gebruiken, probeer het zo snel mogelijk in te vriezen door het eerst zo dicht mogelijk bij 0°C te brengen en gebruik verpakkingen waar zo min mogelijk lucht in zit. Dan kan je de tijd zo goed als stilzetten en op een later moment nog heerlijk genieten! Eet smakelijk vast. 

     

    Pssst: geheimen uit het veld van The Cool Market Chefs!

    In vrijwel alle professionele keukens wordt gewerkt met voedsel dat ingevroren is geweest, of wordt ingevroren om later te gebruiken. Zelfs bij de beste sterrenzaken wordt bijvoorbeeld mooie vis in oktober gekocht, gevacumeerd en vervolgens heel snel teruggevroren, waarna het vervolgens nog in fantastische staat en prachtig bereid 2 maanden later met kerst op jouw bord ligt.

    Bij The Cool Market houden we zoveel mogelijk rekening met al deze aspecten voor jou, zodat je altijd gerechten en producten krijgt van hoge kwaliteit. Ja echt dat kan, probeer het maar!

     

    EET ALTIJD LEKKER!

     

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »